Aankoop

Er komt veel kijken bij het kopen van een woning; van de zoektocht, de bezichtigingen, het onderhandelen en de uiteindelijke overdracht. Voor velen van ons is een huis kopen de grootste financiële investering in het leven. Het roept niet alleen vragen op maar brengt zeker ook spanning met zich mee.

Financieel inventariseren

Voordat u begint met de zoektocht naar een woning, is het verstandig te weten wat uw financiële mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur. Dat kan tegenwoordig ook online.

Een woning zoeken

Praat eens met een NVM-aankoopmakelaar. Die makelaar gaat met uw woonwensen gericht op zoek naar een woning die bij u past. Hij beschikt over een groot netwerk en is vaak als eerste op de hoogte van woningen die op de markt komen. Een aankoopmakelaar kent de lokale markt. En ook hier geldt dat gemaakte afspraken ALTIJD schriftelijk worden vastgelegd.

Een woning bezichtigen

Korte checklist voor de bezichtiging:

Er is veel, waar u op moet letten tijdens een bezichtiging. De aankoopmakelaar kijkt met u mee en weet de juiste vragen te stellen en kan adviseren of een aanvullende bouwkundige keuring nodig is.

Onderzoek

Onderzoekplicht
Als koper heeft u een onderzoekplicht. De NVM-aankoopmakelaar ondersteunt daarbij, met een neutrale blik en kritische vragen. Hij kent de potentiële risico’s van een woning en weet waar u op moet letten.

Mededelingsplicht
De verkoper heeft een mededelingsplicht, ook wel de informatieplicht genoemd. Deze mededelingsplicht verplicht de verkoper alle informatie te verstrekken die voor een koper belangrijk kan zijn.

Vereniging van Eigenaren (VvE)
Als u een appartement koopt, krijgt u te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Een VvE vertegenwoordigt alle appartementseigenaren en is verantwoordelijk voor het gezamenlijke onderhoud van het gebouw. Met de aankoop van een appartement wordt u verplicht lid van een VvE en dus medeverantwoordelijk. Het is daarom belangrijk om te weten hoe het ervoor staat met de VvE.

Onderhandeling

Een NVM-aankoopmakelaar helpt bij het bepalen van de beste onderhandelingsstrategie en adviseert over een realistische prijs. Als u uiteindelijk besluit met de verkoper in onderhandeling te gaan, doe u dat niet alleen over de prijs. U onderhandelt ook over de (ontbindende) voorwaarden.

(Ontbindende) voorwaarden
De (ontbindende) voorwaarden bepaalt u, in overleg met de aankoopmakelaar, voordat u het eerste bod uitbrengt. Een NVM-aankoopmakelaar adviseert over de geschikte (ontbindende) voorwaarden voor uw situatie en voorkomt onnodige risico’s. Ook bewaakt de NVM-aankoopmakelaar de gestelde termijn.

Bieding
Na het uitbrengen van het openingsbod is het afwachten. U bent namelijk pas officieel in onderhandeling als de verkoper een tegenbod uitbrengt. De verkopende makelaar zal er melding van maken als er meerdere biedingen zijn gedaan.
Overigens is de verkoper niet verplicht om zijn woning aan u te verkopen wanneer u de vraagprijs geboden hebt. De verkoper mag zelfs besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen.

Ondertekenen van een verkoopovereenkomst

Als koper en verkoper het eens zijn over de prijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken, dan is er overeenstemming. De wet bepaalt dat de mondelinge afspraak niet bindend is! De koop van een onroerende zaak moet schriftelijk zijn vastgelegd. Dit is overigens alleen van toepassing op de verkoop aan particuliere kopers van onroerende zaken die voor bewoning zijn bestemd.

Ondertekening wordt tegenwoordig vaak digitaal gedaan. Iedereen die moet ondertekenen, kan dit vanaf zijn of haar eigen computer doen.

Bedenktijd
De koop komt tot stand als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend. De koopovereenkomst gaat naar de notaris en als koper heeft u vervolgens een wettelijke bedenktijd van drie dagen, waarin u zonder opgaaf van reden alsnog de koop kunt ontbinden.

Taxeren
Voor de financiering van een woning is meestal een taxatierapport nodig. Uw aankoopmakelaar kan helpen bij het vinden van een gecertificeerde taxateur.

Overdracht woning

Wanneer de bedenktijd is verstreken, de ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing zijn en de hypotheek is geregeld, is de koop definitief. Vanaf dat moment kan de overdracht plaatsvinden. Enkele dagen voor de afgesproken leveringsdatum ontvang u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. De aankoopmakelaar kijkt daar ook naar.

Vlak voor de overdracht inspecteert u, samen met uw aankoopmakelaar, de woning om te zien of deze nog in de afgesproken staat is. Daarna gaat u met een goed gevoel naar de notaris en tekent u de akte van levering. De woning staat dan op uw naam en wordt door de notaris ingeschreven bij het Kadaster.

Gefeliciteerd, de missie is volbracht en kunt u gaan genieten van uw nieuwe woonplek.

Bron: NVM.nl

Scroll naar top