Uit de (huizen-)markt
‘De markt blijft verbazen’
Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat woningen en appartementen tegenwoordig tegen hoge prijzen worden verkocht. De taxatiewaarde moet overeenkomen met de verwachting van koper en verkoper, want uiteindelijk vormt de taxatiewaarde de basis voor de hypotheekbank. Een gevalideerde taxatie is dus van groot belang. Dat wordt nog wel eens onderschat.
Hubert van der Wall, NVM-taxateur: ‘Zelfs als taxateur verbaas ik mij soms over de verkoopprijzen die in de huidige markt worden gerealiseerd. Maar het is uiteindelijk niet de verkoopopbrengst, maar de taxatie die koper én verkoper gelukkig maakt. Dus een goed opgeleide register-taxateur is een absolute vereiste. Een NVM-taxateur voldoet daaraan maar moet daarnaast ook ‘met zijn poten in de klei staan’.
Anders gezegd, een taxateur moet meegroeien met de markt. Ook moet hij de taxatie goed kunnen onderbouwen. Vrijwel iedere taxatie moet worden goedgekeurd door een onafhankelijk validatie-instituut, zoals het NWWI. Dat vraagt om een onderbouwing op basis van referentiepanden, op marktomstandigheden ter plaatse, op ontwikkelingen in de buurt en soms ook op bouwkundige basis. Ook als u gaat verbouwen of oversluiten zal de bank als onderbouwing een gevalideerde taxatie wensen.
Een ervaren taxateur die goed op de hoogte is, zal tot de meest optimale waarde komen. Die boot wil je niet missen, anders bestaat de kans dat de financiering niet tot stand komt.
Dan staan koper en verkoper met lege handen.’
‘Het is gelukt om het beste uit een bestaand woonhuis te halen’
‘Soms is nieuwbouw onvermijdelijk en de beste optie voor een plek. Maar met regelmaat wordt voorbijgegaan aan de bijzondere kwaliteit van een bestaand huis’. Zo denken architecten Janwillem Heutink en Johan Koopman van Studio WA erover. Voor een bestaand pand aan de Oranjelaan gingen zij de uitdaging aan om het beste uit de plek te halen mét behoud van de woning. Het werd een droomhuis van binnen en van buiten.
Op de hoek van de Utrechtseweg/Oranjelaan in het Bergkwartier (rijksbeschermd stadsgezicht) stond een gedateerd woonhuis uit de jaren vijftig. Het werd gekocht door interieurdesigner Alet Bloeme en haar gezin. Met de inrichting zou het wel goed komen maar de vraag was: Hoe creëren we op deze markante plek een state-of-the-art, toekomstbestendig en duurzaam huis? Wordt het nieuwbouw of kan een architect deze woning een heel andere uitstraling geven?
Johan: ‘Met die vragen kwamen de bewoners bij ons. Een enorm leuke uitdaging.’
Met behoud van grote delen van het bestaande casco is het oude woonhuis uitgebreid en omgetoverd tot een duurzaam eigentijds familiehuis. Comfortabel wonen, goede werkhoeken, slim studeren: in alles straalt het ruime huis nu meerwaarde uit. Alle kamers zijn gegroepeerd rondom riante dubbelhoge ruimten: de trappenhal en de eetkeuken. Overal ervaar je contact met de rondom liggende nieuw aangelegde tuin. Op mooie dagen staat de glazen tuingevel volledig open, zodat huis en tuin één worden. Natuurlijk heeft interieurdesign Bloeme het huis echt ‘helemaal af’ gemaakt. Mooi werk maak je met elkaar.
Inspirerend
Studio WA werkt vanuit het rijksmonumentale oude Gymnasium aan de BW-laan. ‘Het is heel inspirerend om van hier uit mensen te mogen helpen hun droomhuis te verwezenlijken’ aldus Johan en Janwillem.
Dit artikel kwam tot stand m.m.v. Studio WA architecten
Met de styling van een woning bereik je het wow-effect
Dat peertje aan het plafond waar je ooit een lamp zou gaan ophangen? Grote kans dat het er nog bungelt… Als je al jaren ergens woont, is het heel lastig om met een frisse blik naar de inrichting te kijken. Een rommelige of oubollige inrichting verkoopt lastig. Net zoals een leegstaande woning. Op het scherm kan een makelaar veel laten zien, maar bij het betreden van een woning wil je toch een gevoel krijgen: ik zie mezelf hier wel wonen! Een verkoopstylist weet dat als geen ander en kijkt vanuit zijn/haar expertise naar de inrichting én de uitstraling van een woning.
‘Een woning zonder meubels heeft geen beleving,’ legt verkoopstyliste Fiona Kabout uit. ‘Het is dan heel lastig om in te schatten hoe je de ruimtes kunt benutten. Veel mensen kopen op gevoel, het voelt goed of niet. Dat valt of staat met de presentatie van de woning. Het moet voelen als een thuis, een plek waar je gelukkig gaat zijn. En dat gevoel wil je liefst op Funda al overbrengen.’
Maximale sfeerbeleving
Verkoopstyling is een specialisme dat maximale sfeerbeleving oplevert. De styliste heeft antwoord op vragen zoals: Hoe benut je de ruimte optimaal?
Wat zorgt voor een wow-effect? Hoe is de lichtval? Welk kunstwerk doet het hier goed aan de muur? Zijn de kleuren op elkaar afgestemd? Van vloeren tot verlichting en natuurlijk een mooie vaas bloemen, uiteindelijk moet alles tot in detail kloppen.
Fiona: ‘Het enige wat verkopers hoeven te doen, is opruimen! Ik ga vervolgens aan de slag met de aanwezige meubels, eventueel aangevuld met accessoires. Eén dagdeel werk kan de woning al aantrekkelijker maken. Mijn ervaring is dat verkoopstyling zich terugverdient.
Al is het omdat een woning dan meestal sneller verkoopt. Er is echter één nadeel: opdrachtgevers zeggen bijna altijd: Had ik dit maar jaren eerder gedaan!’
Dit artikel kwam tot stand m.m.v. Fiona’s vision, styling